Restauratie

afb 22
rand_01

Restauratie

Glas in lood panelen gaan ongeveer 80 jaar mee. Het is met name het lood en de gebruikte kit die verouderen. Veel is afhankelijk van de omstandigheden. Zit het paneel in een bewegend deel als een deur of klapraam? Wordt het veel blootgesteld aan weersinvloeden of drukverschillen? Een tochtdeur of bovenlicht in een portaal, bijvoorbeeld. Deze zaken hebben invloed op de levensduur.

Het proces

Glas in lood panelen restaureren doen wij heel zorgvuldig in ons atelier. Op verantwoorde wijze wordt het glas uit het lood genomen en schoongemaakt. Kapotte glaasjes worden vervangen. Indien afgesproken kunnen wij zelfs op zoek gaan naar het originele glas.

Wanneer al het glas compleet, schoon en op maat is, wordt het geheel weer in nieuw lood gezet.

Mogelijk zijn nabehandelingen als kitten of patineren gewenst. Na de laatste schoonmaak en droogtijd is het paneel klaar voor het plaatsen in isolatieglas of direct terugplaatsen.

Cultureel erfgoed

Voor restauratie van erkend cultureel erfgoed gelden richtlijnen die een andere aanpak vergt. Indien sprake is van restauratie van cultureel erfgoed, hebben wij een netwerk van bevoegde glazeniers met wie deze opdrachten uitvoeren.