Reparatie

afb 09
rand_01

Reparatie

Glas-in-loodpanelen gaan ongeveer 80  jaar mee. Het lood wordt dan meestal de zwakke schakel.  In die 80 jaar kunnen zich veel zaken voordoen, waardoor er ook een of meer glaasjes kapot gaan. Als het paneel verder in goede staat is, kan het ene kapotte glaasje vaak wel ter plaatse vervangen worden.

Het proces

Een voorwaarde is wel dat het zgn. “loodnet”, het hele netwerk van lood, waarin de glaasjes zijn bevestigd, nog in goede staat verkeerd. En dat de kit niet te oud is. Ook 2 glaasjes naast elkaar kan een indicatie zijn dat reparatie niet meer mogelijk is, maar dat het paneel beter in z’n geheel gerestaureerd moet worden.

Een indicatie dat een paneel te oud is geworden, is als het rammelt wanneer er voorzichtig met een vinger op wordt getikt. Ook het lood kan in de loop van tijd langzaam zijn aangetast door oxidatie. Als de schade te groot is kunnen we het paneel beter in ons atelier herstellen. We spreken dan al snel over restauratie in plaats van reparatie.

Het is raadzaam wanneer u ons een paar scherpe foto’s stuurt (mail of whatsapp), zowel van de details als van het geheel. Probeer foto’s te maken tegen het licht in, zodat de kleur en het soort glas duidelijk(er) zichtbaar is. Wij kunnen dan vaak wel inschatten wat er moet gebeuren en u vrijblijvend adviseren.

Als we menen dat het nog te repareren is, maken we een afspraak dat we langskomen om definitief vast te stellen of het ter plaatse gerepareerd kan worden en om de vervolgstap in te plannen. De kosten van een enkelvoudige reparatie bedragen vanaf € 85 per glaasje en € 50 voorrijkosten. Let op, er kan sprake zijn van een meerprijs wanneer het duur glas betreft.

(prijzen inclusief btw)